

# 2024 Last Chance For Hours Conference November 12 – 15, 2024

Tuesday - November 12, 2024

Total 7 hrs.

Registration to begin at 7:15 AM

8:00 AM to 9:00 AM Topic 1 = 1 hour T02-07-3219 Instructor: Brian Tollison, DOS Class: Directors Update - 4th Quarter 9:00 AM to 10:00 AM T02-07-XXXX Topic 2 = 1 hour Instructor: Brian Tollison, DOS Class: Intro to Water-Based Fire Protection Systems 10:00 AM - 12:00 PM T02-07-XXXX Topic 3 = 3 hours Instructor: Ron Stark, DOS Class: Energy Code LUNCH 12:00 PM to 1:00 PM 1:00 PM to 2:00 PM Continuation of Energy Code Class 2:00 PM to 3:00 PM Topic 1 = 1 Hour T02-07-3202 Instructor: Dottie Mazzarella - ICC VP Government Relations Class: Understanding & Using Evaluation Service Reports 3:00 PM to 4:00 PM T02-07-2046 PDE = 1 Hour Instructor, Bill Sherman, DOS Class: Manufactured Home Alternative Foundations: Slabs

## Wednesday - November 13, 2024

Total 8 hrs.

Registration to begin at 7:30 AM

8:00 AM to 10:00 AM T02-07-3248 Topic 1 = 1 Hour, Topic 2 = 1 Hour Instructor Chris Roth, Chief Fire Marshal, Town of Brighton Chapter 31 – Tents, Temporary Special Event Structures and other Membrane Structures

10:00 AM to 11:00 AMT02-07-3155Topic 1 = 1 HourInstructor: Chris RothChapter 11 – Construction Requirements for Existing Buildings

11:00 AM to 12:00 PM T02-07-3156 Topic X = 1 Hour Instructor: Chris Roth Certification of In-Service Training Course Space Heater



LUNCH 12:00 PM to 1:00 PM

1:00 PM to 3:00 PM T02-07-3064 Topic 2 = 2 hours Instructor Matt Hunter- American Wood Council Essential Code Compliance in Light Wood Frame Construct

3:00 PM to 5:00 PM T02-07- 3293 Topic 2 = 2 hours Instructor: Matt Hunter – American Wood Council Introduction to Repetitive light-frame wood roof framing per the 2021 IRC

#### Thursday - November 14, 2024

Total 8 hrs.

Registration to begin at 7:30 AM

8:00 AM to 9:00 AM T02-07-XXXX Topic X = 1 hours Instructor: Dottie Harris Class: ICC Code Development Process – How you can get involved

9:00 AM to 10:00 AM T02-07-XXXX Topic X = 1 hours Instructor: Dottie Harris Class: TBD

10:00 AM to 11:00 AMT02-07-3297Topic X = 1 hoursInstructor: Mike Hofkin – Underwriters LaboratoriesClass: Energy Storage Systems Listing, Quantities, and Spacing requirements based on the 2017 NEC

11:00 AM to 12:00 PMT02-07-XXXXTopic X = 2 hoursInstructor: Marty MosleyClass: Appearance Tickets with order to remedy, warrants, and accusatory instruments

LUNCH - 12:00 PM to 12:45 PM

12:45 PM to 1:00 PM- Tri County Meeting

1:00 PM to 2:00 PM Continuation Instructor: Marty Mosley Class: Appearance Tickets with order to remedy, warrants, and accusatory instruments

2:00 PM to 3:00 PMT02-07-XXXXTopic X = 1 HoursInstructor: Mike Hofkin – Underwriters LaboratoriesClass: Articles 700, 701, 702; Emergency Systems, Legally Required Standby Systems, and Optional StandbySystems based on the 2017 NEC – Part 1

3:00 PM to 5:00 PMT02-07-XXXXTopic X = 2 HoursInstructor: Mike Hofkin – Underwriter LaboratoriesClass: Articles 700, 701, 702; Emergency Systems, Legally Required Standby Systems, and Optional StandbySystems based on the 2017 NEC – Part 2



### Friday - November 15, 2024

Total 4 hrs.

Registration to begin at 7:00 AM with Breakfast

8:00 AM to 10:00 AM T02-07-3292 Topic 2 = 2 hours Instructor: Steve Haramis/Mark Schwarz Basement Egress Provision of the 2020 Residential Code of New York State

10:00 AM to 11:00 AMT02-07-3274Topic 2 = 1 hourInstructor: Wesley Jones, Simpson Strong TieBoring and Notching in Wood-Frame Construction

11:00 AM to 12:00 PMT02-07-3278Topic 1 = 1 hourInstructor: Wesley Jones, Simpson Strong TieInspection of New and Existing Deck Construction

Total for Topic 1 =Total for Topic 2 =Total for Topic 3 = 3 hours Total for PDE = 1 hour

#### For a Grand Total of 27 hrs. of Credits

#### **BEWARE – Classes are subject to change without notice!!!!**

Thanks to Your Training Committee's Hard Work and Dedication

Past/Vice-President Don Mekulik & Past President John Orr